Home » De Kracht van Vlaanderen » Hoe kan je getalenteerde programmeurs aantrekken én behouden?
De Kracht van Vlaanderen

Hoe kan je getalenteerde programmeurs aantrekken én behouden?

In samenwerking met
In samenwerking met

Goede programmeurs aantrekken en hen op lange termijn tevreden houden, vormt voor veel bedrijven een hele uitdaging. “Maar met de juiste aanpak is het perfect mogelijk”, vertellen Bert Clybouw en Jennis Vanhaeke, zaakvoerders van Libaro.

Tekst: Joris Hendrickx

Hoe belangrijk is het aantrekken en behouden van talenten voor jullie?
Bert Clybouw

Clybouw: “Libaro helpt bedrijven met ambitieuze digitale plannen. Hiervoor hebben we een team van software-ingenieurs die elk zeer gespecialiseerd zijn in hardware, software, front- en backend ontwikkeling, databases, data-analyse, enz. Die kennis en ervaring zijn meteen ook onze grootste troef. We zijn daarom continu op zoek naar bijkomende talenten. Daarnaast zetten we ook sterk in op het behoud van onze talenten door hen tevreden te houden. Omdat we zelf ook programmeurs zijn kunnen we gelukkig goed inschatten wat voor hen echt belangrijk is en hoe we onze troeven kunnen matchen met hun wensen en noden.”

Jennis Vanhaeke

Vanhaeke: “Zo is het voor ons zeer duidelijk dat programmeurs niet naar ons komen om continu eenvoudige projecten uit te voeren. Goede programmeurs willen steeds weer worden uitgedaagd. Daarom zijn we kieskeurig bij de projecten die we aannemen. Tegelijk investeren we sterk in het uitbreiden van hun skillset.”

Hoe vinden jullie de juiste talenten?

Vanhaeke: “Ten eerste zoeken we hen zelf in de community van ontwikkelaars. Daarnaast werken we samen met externe partners om de juiste mensen te zoeken en te contacteren. Maar ons grootste rekruteringskanaal is ons eigen team. Door ervoor te zorgen dat iedereen in ons team tevreden en trots is over zijn werk, zullen ze daar ook over praten. Hierdoor krijgen we vaak spontane sollicitaties binnen van mensen die al iemand kennen binnen ons team.”

Clybouw: “Wanneer we een vacature uitschrijven, zoeken we niet te specifiek naar een bepaalde specialisatie of ervaring. We kijken vooral naar het potentieel, de algemene skillset en de oprechte interesse in het vak. Onze sollicitatiegesprekken zijn zeer atypisch. Meestal is het een spontaan gesprek over de evoluties in de sector, hun ervaringen met bepaalde technologieën en hun mening daarover. Zo kunnen we al heel snel inschatten in welke mate iemand up to date is.”

Jullie ontwikkelen ook regelmatig eigen applicaties. Welke voordelen biedt dat?

Vanhaeke: “Met Earnieland en winc hebben we intussen al twee succesvolle spin-offs gelanceerd waarvan we nog steeds een belangrijke aandeelhouder zijn. Dankzij die eigen commerciële successen winnen we meteen ook het vertrouwen van klanten. Bovendien kan het team nieuwe, soms experimentele technologieën en methoden eerst uitproberen op onze eigen projecten vooraleer we deze toepassen bij externe klanten.”

Next article