Home » De Kracht van Vlaanderen » “Het is tijd om de bladzijde om te slaan”
De Kracht van Vlaanderen

“Het is tijd om de bladzijde om te slaan”

Jan Jambon, Vlaams minister-president.

Dankzij de succesvolle Vlaamse vaccinatiecampagne kunnen we nu rekenen op een vaccinatiegraad van 90% bij de volwassen bevolking. Daarmee knokt Vlaanderen zich naar de wereldtop. “En met die cijfers in de hand is het tijd om de bladzijde om te slaan”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. “Het is tijd om vooruit kijken en vooruit te gaan.”

We hebben lang in onzeker en onrustig economisch vaarwater gezeten. De coronacrisis en de genomen maatregelen om het virus klein te houden, hebben voor een verlamming van ons economisch en maatschappelijk weefsel gezorgd. We maakten ons grote zorgen over de impact daarvan op onze economie. Daarom heeft de Vlaamse regering zeer snel krachtige maatregelen genomen om die verlamming voor een stuk op te vangen. 

Economisch herstel

De economische prognoses voor Vlaanderen gaan van geruststellend, hoopgevend tot schitterend. Het consumentenvertrouwen staat op het hoogste peil van de afgelopen twintig jaar en het ondernemersvertrouwen heeft zelfs het allerhoogste peil ooit gehaald. De export trekt gigantisch aan en tegen de jaarwisseling zal de Vlaamse economie het niveau van voor de crisis bereiken. Dat is bijzonder goed nieuws, maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten. 

Het Vlaanderen van morgen zal welvarender, innovatiever, duurzamer en digitaler zijn dan ooit.

‘Vlaamse Veerkracht’

De Vlaamse regering is daarom vorig jaar zeer snel gestart met het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’. Het plan bestaat uit 180 projecten en die zijn intussen bijna allemaal opgestart. Hiermee willen we Vlaanderen de nodige impulsen geven om deze crisis definitief achter ons te laten. We doen dat door de komende jaren 4,3 miljard euro te investeren. Dit relanceplan is het meest ambitieuze investeringsplan dat een Vlaamse regering ooit heeft opgezet en zal ons economisch en maatschappelijk weefsel verder herstellen en naar een nieuwe hoogte brengen. Het Vlaanderen van morgen zal welvarender, innovatiever, duurzamer en digitaler zijn dan ooit. Het Vlaanderen van morgen zal beter zijn dan ooit. Dat zal niet enkel het gevolg zijn van het relanceplan, maar ook dankzij de veerkracht van onze burgers en ondernemingen.

Mindset

‘Vlaamse Veerkracht’ gaat niet enkel over miljarden euro’s die geïnvesteerd worden om ervoor te zorgen dat we duurzaam herstellen van deze crisis. Het relanceplan moet Vlaanderen ook in beweging zetten en een nieuwe mindset creëren. Het is een project waarbij we heel Vlaanderen willen meenemen en bewegen, waarbij we burgers en ondernemers mobiliseren om mee aan het Vlaanderen van morgen te bouwen. Het doel is niet enkel om uit de crisis te geraken, maar ook om Vlaanderen naar de top te brengen. Iedereen moet meebouwen aan het Vlaanderen van de toekomst, aan het duurzame herstel van onze economie en onze maatschappij. 

Next article