Skip to main content
Home » De Kracht van Vlaanderen » Communicatie tussen software en hardware maakt gebouwen slimmer
De Kracht van Vlaanderen

Communicatie tussen software en hardware maakt gebouwen slimmer

In samenwerking met
In samenwerking met

Internet Workplace Management Systemen (IWMS) kunnen vastgoedbeheerders en facility managers helpen om hun patrimonium goed te beheren. Bovendien dienen ze als ondersteuning voor de dienstverlening naar de gebruikers van de gebouwen toe. Kurt Van Paesschen, director EMEA South bij Planon, legt uit.

Tekst: Joris Hendrickx

Wat zijn momenteel de grootste uitdagingen voor vastgoedbeheerders en facility managers?
Kurt Van Paesschen

“Dé grote uitdaging zijn de CO2-emissies. Residentiële, kantoor- en overheidsgebouwen zijn samen goed voor maar liefst 40% van de totale uitstoot. Daarnaast heeft COVID-19 voor een gewijzigde focus gezorgd. Vroeger ging het vooral over het zo efficiënt mogelijk omgaan met het beschikbare aantal vierkante meters. Sinds COVID-19 zijn echter ook veiligheid en gezondheid erg belangrijk geworden.”

Hoe kunnen jullie hierbij helpen?

“Planon is een internationale softwareleverancier met hoofdzetel in Nederland. We zijn actief in vijftien landen en kunnen rekenen op ruim achthonderd medewerkers. Concreet zorgen wij voor een goede communicatie tussen de hardware en software in gebouwen. De software moet immers vlot de signalen van de installaties kunnen opvangen, zodat op het juiste moment de juiste acties gebeuren om iets te verbeteren, te verhelpen of efficiënter te laten verlopen. Het gaat dus om tweerichtingsverkeer: de juiste signalen van de hardware worden opgepikt door de software, waarna deze opnieuw signalen naar de hardware stuurt om acties te initiëren, alsook naar de interne of externe uitvoerders.”

Residentiële, kantoor- en overheidsgebouwen zijn samen goed voor maar liefst 40% van de totale CO2-uitstoot.

Waar kan dat concreet zoal toe leiden?

“Gebouwen worden vaak nog inefficiënt beheerd op vlak van koeling en verwarming. Wij kunnen dat verbeteren. Een typisch voorbeeld is een vergaderzaal waar de verwarming en verlichting slim worden gestuurd op basis van wanneer de zaal gebruikt wordt. Maar ook de schoonmaak kan via sensoren worden aangestuurd op basis van hoe vaak bepaalde toiletten of ruimtes worden gebruikt.”

“Op vlak van veiligheid en gezondheid (en dus ook COVID-19) is het dan weer cruciaal om te meten hoeveel mensen zich in bepaalde ruimtes bevinden en hoe de luchtkwaliteit daar is, zodat de ventilatie daarop kan worden afgestemd.”

“Daarnaast kan een sensor op een installatie op basis van vibraties preventief aangeven dat onderhoud nodig is om uitval te voorkomen. Op die manier maken we just-in-time onderhoud mogelijk: onderhoud dat niet onnodig en te snel gebeurt, maar ook niet te laat. Het juiste onderhoud op het juiste moment dus. De nieuwste ontwikkeling is dat onze software zelfs automatisch het onderhoud al kan inplannen zonder tussenkomst van een persoon. Zowel interne ploegen als externe partners waarmee het bedrijf een contract heeft, kunnen zo worden aangestuurd.”

Next article