Home » Bedrijfsovernames » Tips en ondersteuning bij bedrijfsovernames
Ondernemen

Tips en ondersteuning bij bedrijfsovernames

Met dank aan
Met dank aan

Na 21 jaar met veel passie zijn familiaal bedrijf te hebben geleid wenste Robert tijdig een overname tot stand te brengen om daarna met een nieuw hoofdstuk van start te gaan. In dat proces kreeg hij heel wat nuttige tips en ondersteuning via Overnamemarkt.be

Tekst: Joris Hendrickx

Robert Vermetten.
Moeilijke zoektocht voor kleine nichespeler

Robert Vermetten: “Voor mij was het erg belangrijk dat de overnemer zelf al over een zekere know-how zou beschikken. De zoektocht naar zo’n specifiek profiel verliep niet makkelijk. TPL is immers een absolute nichespeler in het complexe domein van wereldwijde projectlogistiek. We zijn een kleine kennis gebaseerde kmo, maar hebben wel zeer grote klanten over de hele wereld. Aanvankelijk kwam ik in contact met meerdere mensen uit de sector die interesse toonden. Al snel bleek echter dat zij wensten dat ik in het bedrijf zou blijven werken, terwijl ik eerder op zoek was naar een volledige overname.”

Ondersteuning door Overnamemarkt.be

“Dankzij Overnamemarkt.be kreeg ik alle mogelijke informatie over de mogelijkheden die ik had. Zo werd ik uitgenodigd voor webinars en events rond overnames, maar ik werd ook in contact gebracht met mensen die me informatie verstrekten rond bv. waardebepaling en do’s-and-don’ts. Vertrouwen en een goede persoonlijke klik zijn voor mij het allerbelangrijkste om een succesvolle overname te organiseren. Het buikgevoel moet goed zitten. En zo kwam ik bij Dries terecht”, aldus Vermetten.

Stapsgewijs traject verzekert vlotte overname
Dries Van Ginneken.

Dries Van Ginneken: “Ik ging in januari aan de slag bij TPL. Na enkele maanden vroeg Robert me of ik misschien interesse had om zijn bedrijf over te nemen in de vorm van een MBO (Management Buy Out). Op zich leek me dat zeker interessant. In eerste instantie ging ik bij verschillende mensen ten rade: een bevriende fiscalist, andere ervaren mensen waarmee ik heb samengewerkt in de sector, maar ook mijn partner, ouders en schoonouders. Tegen de zomer besliste ik dan om er volledig voor te gaan. Tegen half november brachten we alles administratief in orde om vanaf januari 2022 door te starten als de nieuwe eigenaar van het bedrijf.”

Vermetten: “Omdat we een kleine kennis gebaseerde kmo zijn vond ik het belangrijk om een potentiële overnemer eerst aan te werven en hem zo alle facetten van het bedrijf te leren kennen. Dries had een jaar de tijd om rond te snuffelen en kreeg volledige transparantie. Ik leerde hem ook alle klanten kennen. Op die manier verzekerden we ons samen van een win-win situatie. Voor een verder vlot verloop blijf ik trouwens één dag per week beschikbaar voor zowel Dries als de klanten indien zij vragen hebben”.

Over Overnamemarkt.be

Overnamemarkt.be, een initiatief van UNIZO, is een open online overnameplatform waar kandidaat-overlaters hun bedrijfsprofiel anoniem kunnen publiceren ten behoeve van kandidaat-overnemers met het oog op een bedrijfsovername. Naast het ‘matchen’ van beide partijen, verstrekt Overnamemarkt.be ook online betrouwbare en relevante informatie over het overnameproces via Tips en advies. Er is ook het begeleidingstraject Advies op maat voor kopers én verkopers. Ben je van plan om een bestaand bedrijf over te nemen of jouw eigen onderneming over te laten, dan kan je steeds bij  Overnamemarkt.be terecht.

Next article