Home » Bedrijfsovernames » Oproep: overnemers gezocht!
Bedrijfsovernames

Oproep: overnemers gezocht!

Steeds meer mensen zien ondernemen als een goede carrièrekeuze en zijn dan ook actief op zoek naar opportuniteiten. Spijtig genoeg wordt de mogelijkheid om een bedrijf over te nemen te vaak over het hoofd gezien en ligt de focus volledig op het zelf opstarten van een gloednieuw bedrijf. Maar als een goed draaiend bedrijf een overnemer zoekt, waarom dan niet je kans wagen?

Er valt immers heel wat te zeggen voor ondernemerschap via een overname. Want hoewel een overname op het eerste zicht misschien meer kost, biedt het vaak een sterkere basis waarop de ondernemer kan verderbouwen.  

Overnemers genieten dan ook een aantal voordelen ten aanzien van starters. Aangezien het om een bestaande onderneming gaat, kan de overnemer rekenen op een product dat zijn strepen op de markt al verdiend heeft, een klantenbestand en jarenlange expertise. Daarnaast kan hij verderbouwen op een netwerk van bestaande klanten, leveranciers en partners. En mits duidelijke afspraken kan de overdrager een belangrijke bron van advies zijn. Samengevat: behoudens een goede voorbereiding en due dilligence (het onderzoek naar de juistheid van alle informatie van het bedrijf dat wordt overgenomen) weet een overnemer veel beter waar hij aan toe is.

Bovendien nadert een grote groep zaakvoerders de pensioengerechtigde leeftijd. Net als de bevolking, vergrijzen ook onze ondernemers. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) blijkt dat vandaag 41% van de zelfstandigen ouder is dan 50, in 2000 was dat nog maar 32%. 17% is ouder dan 60 jaar, ten opzichte van 7% in 2000.

Een succesvolle overname is essentieel om het voortbestaan van de onderneming te garanderen en op die manier de opgebouwde expertise en bestaande jobs veilig te stellen.

Veel van die bedrijven zullen de komende jaren dus op de markt komen. Uit een bevraging in opdracht van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) blijkt immers dat van de bedrijfsleiders die binnen de 5 jaar willen aftreden, 58% een externe verkoop verwacht.

Een succesvolle overname is essentieel om het voortbestaan van de onderneming te garanderen en op die manier de opgebouwde expertise en bestaande jobs veilig te stellen. Bovendien is het voor de overlaters vaak essentieel om hun levenswerk om te zetten in een pensioenspaarpot. De overname van een bedrijf is een complexe aangelegenheid. Ga dan ook niet overhaast te werk maar neem de tijd om iedere stap goed te overdenken en voor te bereiden. Laat u daarbij zeker begeleiden door een professional om te voorkomen dat u een kat in een zak koopt.

Next article