Tekst en foto’s: Sarie Rooms
De afgelopen tien jaar was er een enorme evolutie naar een digitale wereld. Dat brengt steeds meer gevaren met zich mee zoals cyberaanvallen en datalekken. Wim Bisschops, Director ICT Solutions bij Securitas en Joran Frik, Manager Identity Services bij Deloitte geven hun inzichten.
Wim Bisschops: “Alles begint bij het creëren van awareness bij de werknemers. Daarnaast is een goeie password policy van belang. Heel veel bedrijven kiezen een firmanaam of de naam van een kind als paswoord van de bedrijfssystemen, maar je zou het hackers zo moeilijk mogelijk moeten maken. ”
Joran Frik: “Wij geven een aantal trainingen bij klanten waarbij interne hackpogingen worden ondernomen, om te testen hoe iedereen reageert wanneer er bijvoorbeeld een phishing mail binnenkomt. De ‘verloren USB-stick’ is daar ook een goed voorbeeld van. Er worden verschillende USB-sticks op kantoor verspreid om te kijken wat mensen doen. De nieuwsgierigheid is vaak hoger dan de gedachte aan beveiliging. Mensen pluggen die toch in en op dat moment weet je dat je gezien bent.”
Hoe moeten we reageren op de gevaren die nieuwe technologieën, zoals 5G, met zich meebrengen?
Wim Bisschops: “Er komen alleen maar meer en meer technologieën op de markt, maar het is moeilijk in te schatten wat de consequenties zijn. Er zal altijd een manier zijn om een nieuwe technologie te hacken. Het is belangrijk om meteen te remediëren als het zich voordoet, de impact in te schatten en die zo klein mogelijk te houden. Al wie zegt dat hij niet gehackt kan worden, zal toch gehackt worden. De vraag is ook niet of je gehackt zal worden, maar wanneer dat zal gebeuren.”
Joran Frik: “Ken je het verhaal van de vistank in een casino in Amerika? De thermometer in die tank was verbonden met het internet zodat de temperatuur gedeeltelijk geautomatiseerd werd. Via die weg konden aanvallers zich door het netwerk bewegen totdat ze de data te pakken hadden. De belangrijkste stap is om te zorgen dat zo’n systeem zich enkel maar beperkt tot het reguleren van het viswater en niet in verbinding staat met je bedrijf.”
Wim Bisschops: “Bij Securitas hebben we altijd heel sterk ingezet op het bewaken van de fysieke deur, maar dat verschuift nu meer naar de digitale deur. Ik kan me namelijk niet meer voorstellen dat een bankoverval gebeurt zoals dat 70 jaar geleden gebeurde, alles gaat nu via ‘het kabeltje’.”
Zijn de gevaren van de digitalisering iets waar we mee moeten leren leven?
Joran Frik: “Ik moet zeggen van wel. We mogen niet bang zijn om van al die nieuwe, technologische kansen gebruik te maken. Er gaan altijd risico’s aan verbonden zijn, maar die wegen totaal niet op tegen de enorme kansen en mogelijkheden die technologie ons biedt.”
Wil je meer weten? Beluister het volledige gesprek dan in onze podcast ‘Knappe Koppen’. Te beluisteren in jouw favoriete podcastapp!