Nu we met industrie 4.0 steeds meer slimme machines krijgen, wordt het zeer belangrijk dat producenten de nodige garanties kunnen bieden dat deze blijven werken, ook in extreme situaties. ‘Model-in-the-loop-testing’ zal daarbij cruciaal zijn”, zeggen Serge Demeyer, Ali Parsai & Joanna Kisaakye van de Universiteit Antwerpen.
Tekst: Joris Hendrickx
Wat zijn de beperkingen van het momenteel vaak toegepaste ‘hardware-in-the-loop-testing’?
Parsai: “Bij ‘hardware-in-the-loop-testing’ wordt een prototype van een machine nagebootst op een bijna realistisch platform en vervolgens onderworpen aan een reeks testscenario’s. Hierdoor moet het volledige product – bijvoorbeeld een wagen – niet meer in zijn geheel worden getest in het labo. We connecteren de processor op een werktafel met de motor, de wielen, de remmen en andere cruciale onderdelen. Een volledige ‘hardware-in-the-loop-testcyclus’ neemt echter al snel enkele dagen of zelfs weken in beslag. Er moet ook steeds een expert aanwezig zijn om alles te controleren én er moet heel wat materiaal worden voorzien.”
Hoe maakt ‘model-in-the-loop-testing’ dan het verschil?
Parsai: “Er is een grote interesse vanuit de industrie om efficiënter te testen. Sinds de jaren 90 is de sector geëvolueerd naar ‘model-based design’. Veel scenario’s kunnen daardoor al vroeg in de ontwikkeling van de software virtueel worden gesimuleerd. Met zo’n ‘model-in-the-loop-testing’ kan het sneller worden geïntegreerd en kunnen fouten zeer snel worden gevonden en verholpen.”
Kisaakye: “Bovendien is het ook handig dat je vanop afstand met elkaar kan samenwerken aan een project. Omdat we op die manier sneller toegang hebben tot het model, kan iedereen zijn eigen testen vroeger in het proces doen. Zo kunnen we ons uiteindelijk bij de dure fysieke opstelling zoveel mogelijk focussen op de testen die er daar echt toe doen.”
Er is een grote interesse vanuit de industrie om efficiënter te testen.
“Voor bedrijven zal het uiteindelijk betekenen dat producten sneller naar de markt kunnen worden gebracht en betrouwbaarder zullen zijn. We hebben intussen een eerste proof-of-concept gebouwd met een legorobot die geprogrammeerd is om een lijn te volgen. Op die robot en de simulatie draaien we eenzelfde reeks test scenario’s. Dat zal heel wat interessante inzichten opleveren.”
Wat is nu de volgende stap?
Demeyer: “Onze volgende stap is nu het vinden van industriële partners waarmee we deze methode in realistische omstandigheden kunnen testen met veel meer testscenario’s dan we tot nu toe al hebben laten lopen. Hoe meer scenario’s, hoe groter de meerwaarde om op deze manier te werken. We geloven er daarom sterk in dat ‘model-in-the-loop-testing’ dé werkwijze van de toekomst zal zijn.”