Skip to main content
Home » Vermogensbeheer » De evolutie van het residentieel vastgoed en de kantoormarkt in 2020
Vermogensbeheer

De evolutie van het residentieel vastgoed en de kantoormarkt in 2020

Een vastgoedbalans opmaken heeft altijd iets positiefs. Al was het maar omdat er elk jaar wel minstens één marktsegment is dat goed presteert. Want de cycli evolueren niet in hetzelfde tempo, en surfen al zeker niet op dezelfde golf. BVS, de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector, maakt de balans op voor het residentieel vastgoed en de kantoormarkt.

Woningen & residentiële nieuwbouw

Ondanks een uitstekend 3e kwartaal 2020, waarin het aantal transacties op de Belgische markt letterlijk met 11,6% is gestegen ten opzichte van het 3e kwartaal van 2019, lag de vastgoedactiviteit in 2020 zeker lager dan in 2019.

Een tegenvaller die geenszins weegt op de curve van de huizenprijzen. Integendeel, die curve heeft tot dusver een verbazingwekkende dynamiek getoond. Veel economen hadden tijdens de lockdown van voorjaar 2020 een waardedaling aangekondigd, maar dit is anders uitgepakt.

Volgens notarissen steeg de prijs van een landelijk huis in 2020 met 5,7%, die van een appartement met 6,8%. In dit laatste geval is het zelfs de grootste stijging sinds 2011!

Appartementen zijn het voorkeursproduct voor investeerders. Hun bovengemiddeld inkomen werd minder beïnvloed door de gezondheidscrisis, waardoor ze konden blijven kopen en zo de markt en de prijzen konden ondersteunen.

Pas later dit jaar of volgend jaar zal volledig duidelijk worden of de trend van telewerken definitief bevestigd wordt.

En hoe zit het met de nieuwbouw? Meer nog dan de vraag, was het aanbod hier het probleem. Niet zozeer omdat de grote bouwwerven stilgelegd of sterk vertraagd werden, maar omdat het administratieve proces van vergunningsaanvragen nog stroever verliep dan normaal.

Sommigen probeerden deze magere periode minder zinloos te maken door keihard te werken aan hun visie van morgen op de huisvesting, sterk beïnvloed door het alomtegenwoordige telewerken en afstandsonderwijs.

De kantoormarkt

Nu werkruimtes verlaten worden door werknemers ten gevolge van de gezondheidscrisis, roept hun toekomst heel wat vragen – en voorspellingen – op. Voor sommigen betekent deze inzinking niet het einde van de kantoren, die nog steeds het toonbeeld bij uitstek zijn van de bedrijfscultuur. Het aantal werkplekken moet wel afgebouwd worden, in verhouding tot het aantal werknemers, een beweging die overigens niet nieuw is maar die de afgelopen maanden in omvang is toegenomen.

De meest agressieve bedrijven hadden hun quota al verlaagd tot 80% van de beschikbare werkplekken, ze mikken nu op 60%.

Anderen zijn er dan weer van overtuigd dat de markt zichzelf opnieuw zal moeten uitvinden. En zal moeten investeren in nieuwe ruimtes, waarbij van bij het ontwerp rekening wordt gehouden met verschillende bestemmingen, mobiliteit, modulariteit, duurzaamheid.

Net als bij andere trends zal sowieso pas later dit jaar of volgend jaar volledig duidelijk worden of de trend van telewerken definitief bevestigd wordt. Benieuwd wat de toekomst zal brengen.

Next article