PUBLIREPORTAGE
Na anderhalf jaar corona barsten de Belgische spaarboekjes zowat uit hun voegen. De vastgoedmarkt kan daar garen bij spinnen, want investeren in dit segment geldt nog steeds als een veilige haven met een enorm potentieel. Vastgoedconsultant Maxime Kumpen, CEO van CBRE België en Luxemburg, lijst de unieke eigenschappen op van beleggen in appartementen, winkelpanden, magazijnen en kantoren.
Er kampeert vandaag een enorme som op de Belgische spaarboekjes. Maar door de combinatie van een lage rente en een stijgende inflatie verliest die jaar na jaar aan waarde. “Dat grote en kleine investeerders steeds vaker richting vastgoed kijken, hoeft dus niet te verbazen”, vertelt Kumpen.
“Een aantal specifieke eigenschappen maken dit voor beleggers bijzonder aantrekkelijk. Onroerend goed geldt nog steeds als een veilige haven die zijn waarde blijft behouden.”
“Daarnaast zijn investeerders steevast op zoek naar producten die cashflow genereren: ook daar zit je met de opbrengst van de maandelijkse huurinkomsten gebeiteld. Ten aanzien van aandelen biedt vastgoed het bijkomende voordeel van de inflation hedge: de jaarlijkse indexatie beschermt de huurprijzen tegen de stijgende inflatie.”
“Een ander pluspunt is de mogelijkheid tot financiering. Door te lenen, kan je het rendement ‘hefbomen’: mits een deel van de investering met eigen middelen wordt betaald, kan je de banklening aflossen met de huurgelden. Dat gunstige samenspel van wealth preservation, een solide markt, inflatiebescherming, maandelijkse dividenden en een hefboomfunctie geeft vastgoed een enorme aantrekkingskracht. Verwacht wordt dat deze pole position ten aanzien van andere activa de komende jaren verder uitloopt.”
Demografie stuurt urbanisatietrend
Wat de waardering van vastgoed de komende decennia zeker zal faciliteren, is de urbanisatietrend die eraan komt. Vandaag wonen ongeveer 4,5 miljard mensen in de stad: vermoedelijk klimt dat aantal tegen 2050 naar 7,5 miljard.
Alle types vastgoed zullen meesurfen op die golf. “Door de demografische evolutie – vandaag is de helft van de stedelingen alleenstaande – en de forse bevolkingsaanwas neemt de nood aan kleinere typologieën van appartementen en studio’s in de binnenstad toe, terwijl tezelfdertijd de waardering voor residentieel vastgoed stijgt. Winkels en horeca moeten die stadsbeleving ondersteunen.”
“In die optiek verwachten we een toenemende behoefte aan winkelpanden en industrieel vastgoed, want al die mensen moeten beleverd worden met producten vanuit de KMO’s en magazijnen aan de rand. De online verkoop zal dat niet dwarsbomen. Beeld je een binnenstad in zonder winkels, waar alleen nog bestelwagens rondrijden. De beleving van samen winkelen, zullen mensen nooit willen missen. Steden die deze ervaring wél aanbieden, zullen nog aantrekkelijker worden.”
Meer of minder kantoor?
Ook de nood aan kantoorruimte op A-locaties zal ongetwijfeld boomen, al valt de impact van thuiswerken op de kantorenmarkt nog af te wachten. “Wij denken dat het hybride werkmodel zijn ingang zal vinden voor zover het de prestaties optimaliseert en voor beide partijen een win-win betekent. Maar er is nog een andere, zeer interessante kant van de medaille. Bedrijven zetten tegenwoordig zwaar in op de ‘war for talent’.”
“Om talent aan te trekken, kunnen ze maar beter investeren in een aangename bedrijfscultuur en een unieke spot on ervaring. De nood aan grotere gemeenschappelijke ruimtes zal het verlies aan kantoorruimte gaandeweg compenseren: plekken waar werknemers elkaar ontmoeten en waar creativiteit en teamgeest kunnen groeien. Bedrijven die daarop inzetten, zijn de winnaars van morgen.”