Skip to main content
Home » Future of Work » Werkgevers opgelet: zo wil jong talent aan de slag in 2025
Future of Work

Werkgevers opgelet: zo wil jong talent aan de slag in 2025

Voor de veertiende editie voerde het Strategic Talent Management Centre van Vlerick Business School opnieuw zijn tweejaarlijks onderzoek uit naar hoe jonge, hoogopgeleide starters kijken naar hun toekomstige loopbaan.

Wat verwachten ze van hun eerste werkgever? En hoe kunnen organisaties hun HR-beleid daarop afstemmen? Het nieuwste Career Perspectives of Graduates-rapport, gebaseerd op 197 master-na-masterstudenten, biedt concrete en waardevolle inzichten. 

Groeimogelijkheden boven alles 

Voor jonge starters zijn leerkansen en professionele ontwikkeling belangrijker dan loon en voordelen. Ze verkiezen een omgeving die hun ambitie stimuleert en waar erkenning, begeleiding en doorgroei centraal staan. Een positieve werksfeer (93%) en open communicatie (91%) vormen daarbij de fundamenten. Verloning en extra’s zoals een bedrijfswagen of een high-end kantoor zijn voor hen minder doorslaggevend dan de ruimte om te leren en te groeien.

Carrièrezekerheid boven werkzekerheid 

In een wereld vol verandering hechten jongeren opvallend weinig belang aan traditionele werkzekerheid. Meer dan de helft (59%) ziet de eerste job als een tussenstap en is bewust op zoek naar afwisseling en loopbaanmobiliteit. Werkzekerheid maakt plaats voor duurzame inzetbaarheid: de focus ligt op blijven leren en groeien, ook al betekent dat regelmatig van werkgever veranderen.

Hooggespannen salarisverwachtingen 

Startende professionals mikken op een gemiddeld nettosalaris van €2.548, en verwachten vijf jaar later door te groeien tot €4.683. Die cijfers liggen boven de marktrealiteit, maar tonen vooral ambitie en vertrouwen in hun groeipotentieel. Studenten met een ondernemersgeest hebben doorgaans nóg hogere verwachtingen.

Ondernemerschap leeft onder jonge talenten 

56% ziet zichzelf ooit een eigen zaak starten, maar wil die ambitie eerst in een organisatie vormgeven. Bedrijven die inzetten op intrapreneurship, ruimte voor initiatief en eigenaarschap, hebben dus een streepje voor.

Vertrouwen in eigen kunnen 

Hoewel slechts 8% optimistisch is over geopolitiek, gelooft 64% sterk in eigen kansen. Ze vertrouwen op hun diploma en willen betekenisvol bijdragen.

Jonge afgestudeerden zijn ambitieus en doelgericht. Ze willen vandaag al hun stempel drukken. De uitdaging? Hen niet vastzetten, maar samen groeien. Al is het maar voor even.

Zo speel je in op de verwachtingen

Wat kunnen HR-teams hiermee doen? 

– Integreer groei en ontwikkeling in elke functie. 
– Focus op inzetbaarheid in plaats van levenslange zekerheid. 
– Wees vanaf dag één transparant over verwachtingen. 
– Stimuleer ondernemerschap binnen je organisatie. 
– Werk aan je werkgeversmerk – dat maakt echt het verschil.
– Voor jonge starters zijn leerkansen en professionele ontwikkeling belangrijker dan loon en voordelen.
– Een positieve werksfeer en open communicatie vormen de fundamenten.

Next article