Skip to main content
Home » Future of Work » Tussen vergrijzing en digitalisering: werk maken van de arbeidsmarkt van morgen
Future of Work

Tussen vergrijzing en digitalisering: werk maken van de arbeidsmarkt van morgen

Zuhal Demir VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JUSTITIE EN WERK.

Onze arbeidsmarkt verandert in sneltempo. De vele openstaande vacatures, een vergrijzende bevolking, maar ook collectieve ontslagen en een technologische versnelling. We kampen met verschillende moeilijke uitdagingen.

© FOTO: STIJN VANDERDEELEN

Maar tegelijk zijn dat ook kansen om onze arbeidsmarkt veerkrachtiger en onze economie competitiever te maken. De keuzes die we daarin maken zijn van groot belang. Ze bepalen mee de welvaart van ons Vlamingen, nu én in de toekomst. 

Er zit nog veel potentieel bij de mensen die vandaag aan de kant staan. We gaan hen meer activeren. Dat is cruciaal om onze doelstelling van 80% tewerkstellingsgraad te behalen. We vragen van hen inzet, maar geven ook perspectief. Daarom hebben we het activeringsbeleid aangescherpt, met de nadruk op snellere en intense begeleiding. Maar ook: strengere sancties voor wie niet ingaat op jobaanbiedingen. Want hoe langer iemand werkloos is, hoe groter de kans dat hij niet meer terug aan de slag gaat. 

Vacatures invullen met gerichte actie 

De VDAB leidt het bijgestuurde activeringsbeleid in goede banen. De organisatie staat zelf voor een hervorming waarbij de focus meer zal liggen op de bemiddelaars die het terrein opgaan. En het opleidingsaanbod bij de VDAB gaan we beter laten aansluiten op waar de noden het hoogst zijn – namelijk bij de knelpuntberoepen. 

Terwijl er een groot arbeidsreserve beschikbaar is, blijven in Vlaanderen 55.000 vacatures niet ingevuld. Eén van de redenen voor die mismatch is de kloof tussen de eisen die de werkgevers stellen en de vaardigheden die werkzoekenden hebben. En dat terwijl de Vlaamse overheid vandaag meer dan 1.000 opleidingen organiseert, maar die leiden dus onvoldoende toe naar werk. We gaan dat aanbod efficiënter maken, richten op beroepsopleidingen en vacatures invullen. 

Willen we onze arbeidsmarkt weerbaar maken voor de toekomst, dan zijn er moedige keuzes nodig.

Samen met bedrijven bouwen aan wendbare loopbanen en levenslang leren 

We rekenen ook op de bedrijven om te investeren in levenslang leren. De arbeidskrapte zet hen ertoe aan om zelf bij te dragen in opleidingen van hun (toekomstige) medewerkers – een trend die we verder willen stimuleren. Want zo blijven ze een aantrekkelijke werkgever. Om die reden spelen werkgevers zelf in op nieuwe technologieën die het werk aangenamer maken voor hun personeel. Denk maar aan digitale evoluties en artificiële intelligentie die ervoor zorgen dat onze dagtaak er anders uitziet. Het is zaak om daar een goed evenwicht in te vinden. 

Tot slot dwingt de vergrijzing ons om de kijk op onze loopbaan te herzien. Wie wil en kan blijven werken, moet daar ook de ruimte voor krijgen, maar dan wel flexibel, gezond en zinvol. 

Kortom: willen we onze arbeidsmarkt weerbaar maken voor de toekomst, dan zijn er moedige keuzes nodig. Als minister van Werk neem ik daarin mijn verantwoordelijkheid. Vlaanderen heeft het talent, de kracht en de ambitie. Als we iedereen gemobiliseerd krijgen en het beste in hen naar boven halen, dan maken we van Vlaanderen een topregio.

Next article