Stad Aalst werkt intensief aan het stimuleren van ondernemerschap, met bijzondere aandacht voor de zorgsector en circulaire economie. De stad ziet hierin veel potentieel en biedt gerichte initiatieven die ondernemers volop kansen geven om hun bedrijf te laten groeien.
Margot De Wit
Teamverantwoordelijke Economie Stad Aalst
Alexander Piette
Zorgeconoom, team Zorginnovatie Stad Aalst
Ondersteuning voor lokale ondernemers
Volgens Margot De Wit biedt Stad Aalst een uitgebreid dienstenpakket voor ondernemers. “We begeleiden ondernemers door middel van trainingen, netwerkmogelijkheden en adviesraden, en leren van hun ervaringen. Daarnaast ondersteunen we de optimalisatie van beschikbare bedrijfsruimte en herwaarderen we bedrijventerreinen, zodat ondernemers een geschikte plek kunnen vinden om te ondernemen.”
In het stadscentrum wordt de leegstand geminimaliseerd door meer bedrijvigheid en beleving te stimuleren. “We creëren ruimte voor functieveranderingen in het centrum en ondersteunen ondernemers bij het ontwikkelen van een dynamische omgeving met meer dan alleen winkels en horeca,” aldus De Wit.
Aalst, dé zorgstad van Vlaanderen
Alexander Piette benadrukt de ambitie van Aalst om een toonaangevende zorgstad te worden: “25 procent van onze inwoners heeft een link met de zorg. Door de fusie van twee ziekenhuizen tot AZORG ontstaat het derde grootste ziekenhuis van Vlaanderen. Daarnaast ontwikkelen we ‘Health & Care Valley’, een bedrijventerrein van bijna 100 hectare speciaal voor zorggerelateerde bedrijven.”
Aalst investeert ook in zorginnovatie met initiatieven zoals ‘ZorgLab’, waar burgers en ondernemers nieuwe ideeën testen. Daarnaast is er de ‘Health Hub’, die startende zorgondernemers een plek biedt om te groeien. “We willen zorgondernemerschap ondersteunen, van starter tot volwassen bedrijf,’ zegt Piette. ‘Aalst als zorgstad moet net zo bekend worden als onze carnaval.”
Focus op duurzaam en jong ondernemerschap
“Met ons ecosysteem ‘De Keet’ ondersteunen we ondernemers die circulair willen ondernemen, en met ‘Broeikas’ bieden we student-ondernemers alle kansen om te groeien,” legt De Wit verder uit. Hackathons, georganiseerd in samenwerking met hogescholen, spelen hierbij ook een belangrijke rol. Studenten worden uitgedaagd om oplossingen te vinden voor ondernemersvraagstukken. “Zo stimuleren we innovatie en zorgen we ervoor dat jonge talenten het ondernemersveld betreden,” aldus Piette.