Meer aandacht voor het welzijn van medewerkers levert op vele fronten winst op. Ten eerste voor de medewerker zelf. Iemand die zich goed voelt heeft meer energie en veerkracht, voelt zich meer betrokken en presteert beter. Organisaties die welzijn van medewerkers prioriteit geven zijn succesvoller en groeien sterker. En ook onze algemene economie vaart er wel bij. Meer aandacht voor welzijn zorgt voor minder burn-out, stressklachten en langdurige ziekte. Dit helpt om onze actieve werkende populatie op peil te houden zodat we onze welvaart in stand kunnen houden.
Hoewel meer en meer wetenschappelijke studies bovenstaande bevindingen bevestigen blijkt uit onderzoek ook dat aandacht van welzijn op de werkplek nog te vaak te wensen overlaat. Uit een representatieve studie die we vanuit Great Place To Work© uitvoerden over heel Europa, blijkt dat slechts 53% van Europese medewerkers hebben aangegeven dat ze hun werkplek als psychologisch en mentaal gezond ervaren. Voor België is dat percentage slechts 48%.
Toch zijn er heel wat organisaties die het welzijn van medewerkers wel oprecht centraal stellen als een cruciale pijler van hun (HR-)beleid. Die organisaties tonen ons de weg hoe het beter kan.
Wat daarbij opvalt is dat een sterk welzijnsbeleid vaak vertrekt vanuit een holistische benadering. Verschillende dimensies van welzijn komen daarbij aan bod, zoals fysiek en mentaal welzijn, werkbelasting, verbondenheid in een hybride werkcontext, zinvolheid van werk, inclusie, de spirituele dimensie,… Een ander kenmerk van een sterk welzijnsbeleid is dat het verder gaat dan eenmalige of gefragmenteerde acties en events maar een coherente aanpak omhelst waarbij welzijn systematisch wordt in kaart gebracht en doordachte interventies worden opgezet en geëvalueerd.
Tenslotte vraagt een sterk welzijnsbeleid een inspanning van alle betrokkenen. Daarbij zijn niet alleen het wetgevend en ondersteunend kader vanuit de overheid en de invulling van het beleid door organisaties belangrijk. Medewerkers zelf en vooral ook directe leidinggevenden hebben een cruciale verantwoordelijkheid. Een extra inspanning van alle betrokken actoren lijkt noodzakelijk om echt stappen vooruit te zetten in het creëren van meer gezonde en duurzame werkplekken.