Skip to main content
Home » Welzijn op het werk » Investeren in WELL-zijn loont
Welzijn op het werk

Investeren in WELL-zijn loont

Tanja Barella, Director Belfa

Of ik deze keer een stukje wil schrijven over welzijn op het werk? Graag, zeer graag zelfs! Facility Management speelt immers een cruciale rol in het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Vandaar ook dat belfa er zeer bewust voor kiest om mensen centraal te zetten in haar logo.

Comfortabele, gezonde en inspirerende werkomgevingen worden tegenwoordig ontworpen en beheerd met het oog op well-being. Het was ooit anders, toen welzijn in bedrijven wat stiefmoederlijk behandeld werd in de harde wereld van winst en productiviteit. Anno 2024 is het echter geen bijkomstigheid meer, maar een doorslaggevende factor die de toekomst van bedrijven bepaalt. Niet in het minst binnen de war for talent en in tijden waarin mentale vermoeidheid, stress en burn-out de kop opsteken. Hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers zich zowel fysiek als mentaal goed voelen op het werk en gemotiveerd blijven? Dat ze energieker en gelukkiger zijn? Het is een van dé grote uitdagingen tegenwoordig.

Waar het duurzaamheidskeurmerk BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact ondertussen goed gekend is, merken we dat meer en meer organisaties nu ook de WELL Building Standard implementeren. Het is een internationaal keurmerk om de gezondheid en het welzijn van mensen vanuit een holistische visie in gebouwen te bevorderen. De WELL Building Standard adviseert stap voor stap de weg naar een WELL-gecertificeerd gebouw. Concreet beschrijft de standaard specifieke criteria op het vlak van tien thema’s en bijhorende richtlijnen die een grote invloed hebben op de individuele gezondheid: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, akoestiek, materialen, geest en gemeenschap.

Investeren in welzijn op het werk loont wel degelijk. De war for talent woedt heviger dan ooit. Hoe trekken we nieuw talent aan? Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers blijven en zich goed in hun vel voelen? Dat we aantrekkelijk zijn als bedrijf? Het verschil maken? Inzetten op welzijn speelt hier helemaal op in. Maar het komt ook de partnerships tussen huurders, verhuurders en andere partners ten goede. Daar komt nog eens een daling van het ziekteverzuim bij, een sterkere cohesie onder de werknemers én een verhoging van de betrokkenheid en productiviteit van de medewerkers.

Willen we dit alles nog eens koppelen aan de vele mogelijkheden die digitalisering biedt? Dan schakelen we helemaal een niveau hoger. Zo beïnvloedt licht onze slaap, ons humeur en onze productiviteit. Human Centric Lighting, waarbij de mens en de invloed van licht op de biologische klok centraal staan, speelt daarop in. Net als meten is weten: dankzij monitoring en bijsturing van de luchtkwaliteit en het thermisch comfort voelen medewerkers zich beter. Of parkeersystemen waarbij men automatisch een plek krijgt toegewezen op basis van de dagen dat men naar het kantoor komt? Het zorgt er alvast voor dat medewerkers niet gestresseerd op kantoor toekomen omdat ze geen plaats vinden. Maar ook het aanbieden van gezonde, gevarieerde, lokale voedingsopties draagt bij aan een positieve werkomgeving. En zo kan ik nog even doorgaan.

Of het nu over kleinere ingrepen gaat of grotere acties zoals WELL-certificatie: feit is dat investeren in welzijn de weg vooruit is. Het hoort dan ook een topprioriteit te zijn voor bedrijven.

Next article