Skip to main content
Home » Welzijn op het werk » Welzijn, ontwikkeling en flexibiliteit op de werkvloer
Welzijn op het werk

Welzijn, ontwikkeling en flexibiliteit op de werkvloer

In samenwerking met
Tim Hermans, HSE Manager BESIX en Liesbeth Kempeneers, People Manager BESIX.
In samenwerking met
Tim Hermans, HSE Manager BESIX en Liesbeth Kempeneers, People Manager BESIX.

Bij BESIX zijn welzijn, veiligheid en persoonlijke ontwikkeling geen losse initiatieven, maar vormen ze samen een geïntegreerde strategie. Deze aanpak, gecombineerd met flexibiliteit en zorg voor de medewerkers, verklaart volgens HSE Manager Tim Hermans en People Manager Liesbeth Kempeneers, beiden werkzaam voor de Business Unit België-Luxemburg, waarom BESIX zich al 5 jaar op rij Top Employer mag noemen.

Wat maakt dat BESIX opnieuw Top Employer 2024 is geworden?

Kempeneers: “Dat hebben we te danken aan een beleid dat al jarenlang draait om het centraal stellen van onze mensen. De wereld van de bouw kent heel wat uitdagingen. Onze beslissingen zijn er dan ook op gericht dat onze werknemers zich zo goed mogelijk voelen op het werk en hun taken met voldoening kunnen uitvoeren. Dit alles kadert binnen onze bedrijfswaarden en strategie, met ‘WeCare’ als kernboodschap. Daarnaast gebruiken we de Top Employer-erkenning als benchmark: waar staan we, wat kan beter, en hoe kunnen we blijven evolueren?”

Hoe ondersteunt BESIX zijn werknemers in hun ontwikkeling?

Kempeneers: “We werken op twee sporen: formele opleidingen en informele kennisdeling. Voor nieuwe werknemers is er bijvoorbeeld de BESIX Development Academy, een uitgebreid programma waarmee ze de organisatie beter leren kennen en zich maximaal kunnen ontwikkelen. Daarnaast is er de BESIX Potential Academy, gericht op jong talent dat we extra willen ondersteunen in hun groei met hoogwaardige opleidingen.”

Hermans: “We stimuleren ook informele kennisuitwisseling. Binnen onze teams organiseren we regelmatig bijeenkomsten waar medewerkers best practices delen en van elkaar leren. Dit versterkt niet alleen hun netwerk, maar draagt ook bij aan een fijne samenwerking. Bovendien luisteren we ook naar individuele opleidingsbehoeften, zoals bijvoorbeeld taallessen voor medewerkers die actief zullen zijn op een Franstalige werf. We bieden hiervoor gepersonaliseerde oplossingen aan, zoals online, face-to-face of groepstrainingen.”

Welke rol speelt welzijn in jullie strategie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Kempeneers: “Het welzijn van onze eigen werknemers is al lang één van de centrale thema’s van ons maatschappelijk ondernemen. Zelfs tijdens onze jaarlijkse meeting, waarop al onze medewerkers worden uitgenodigd, hebben we in het bijzonder aandacht besteed aan het onderwerp welzijn. We hebben alle mogelijke interne en externe kanalen belicht waar medewerkers terechtkunnen bij problemen, en dat zijn er heel wat. Daarnaast zetten we sterk in op preventie,
zoals coaching bij een verhoogd risico op burn-out. Ook werken we nauw samen met onze externe dienst voor medische check-ups en ergonomie-onderzoeken.”

Hermans: “Bij BESIX staat welzijn bovenaan. We investeren in fysieke én mentale gezondheid, bijvoorbeeld via ons BE-SAFE-programma dat focust op veiligheidsbewustzijn en gedragsverandering. Dit programma geldt voor zowel eigen medewerkers als onderaannemers. Daarnaast analyseren we alle incidenten op de werkvloer en delen we deze inzichten om continu te verbeteren.”

Hoe zorgt BESIX via benefits en rewards voor een aantrekkelijk totaalpakket?

Kempeneers: “We bieden een flexibel loonpakket dat inspeelt op de levensfase en behoeften van onze medewerkers. Onze aantrekkelijkheid als ‘employer of choice’ is hierbij essentieel. Daarom zijn we bij BESIX voortdurend bezig met het innoveren en aanpassen van het salarispakket voor onze medewerkers. Een concreet voorbeeld is de mogelijkheid die we bieden om de 13e maand flexibeler in te zetten, zodat werknemers keuzes kunnen maken die bij hen passen, bijvoorbeeld via een Flexibel Reward Plan (extra verlofdagen, aankoop multimedia, aankoop fiets, upgrade verzekeringspakket, etc.). Omdat we ons bewust zijn van het belang van een marktconforme verloning, zijn we momenteel bezig met het bevragen van onze medewerkers rond dit thema.” 

Op welke manieren gaan jullie nog een stap verder dan wat kan worden verwacht van een bouwbedrijf op vlak van welzijn?

Hermans: “We betrekken onze onderaannemers bij alle welzijnsinitiatieven, zoals bijvoorbeeld tijdens onze jaarlijkse Global Safety Time Out. Dat toont aan dat welzijn bij BESIX breder gaat dan alleen het welzijn van onze eigen medewerkers: het is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen op de werkvloer.”

Next article