Zes op de tien Vlaamse en Brusselse KMO’s zijn niet digitaal fit. Dat blijkt uit een onderzoek dat UNIZO voerde bij ruim duizend ondernemers. “Men is zich nog te weinig bewust van de opportuniteiten, maar ook van de gevaren van digitalisering”, stelt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
Digitaal fit zijn, wil zeggen dat je klaar bent om nieuwe of toekomstige technologieën en toepassingen te omarmen. We moeten allemaal mee op de digitale trein, maar daar hangen ook gevaren aan vast. Cybersecurity is een zeer groot werkpunt bij de Vlaamse KMO’s. Het zijn heus niet alleen de grote brouwerijen of stadsbesturen die in het vizier komen van cybercriminelen.”
Efficiënter en productiever
“Maar eerst de opportuniteiten. Eigenlijk is het simpel: wie digitaliseert, kan efficiënter en productiever werken. Het aanbod is bijzonder ruim en gaat van slimme boekhoudprogramma’s tot stockbeheer, automatisering, digitale marketing, CRM-systemen en veel meer. Het kan ook zeer praktisch en herkenbaar zijn. Denk aan een online sessie met je dokter of kinesitherapeut, digitaal bestellen bij de bakker of frituur of een online winkel die 24/7 open is. En ja ook AR, VR en AI hebben intussen hun intrede gedaan bij onze KMO’s.”
Vanaf 2026 zijn bedrijven verplicht om onderling te werken met gestructureerde elektronische facturen.
Cybersecurity
“Het gaat razendsnel, en de medaille heeft uiteraard twee kanten. Wat cybersecurity betreft, scoren de Vlaamse zelfstandigen en KMO’s ondermaats. De risico’s zijn niet te onderschatten: tijdelijk tot permanent verlies van bedrijfsdata, zware reputatieschade, GDPR-boetes als gevolg van onbeschermde klantendata,… Dit vraagt om een grotere bewustwording en concrete actie. Heel de digitale evolutie vergt dan ook financiële inspanningen van onze ondernemers, maar zij hebben hier echter vaak niet de grote budgetten voor. Die oefening in kosten en baten moet elke ondernemer voor zichzelf doen, maar ze moet wel gebeuren. Gelukkig kunnen wij hen hierbij helpen: UNIZO speelt een voortrekkersrol in het ondersteunen van ondernemers in de digitale transitie. Het volledige aanbod aan informatie en begeleidingen is terug te vinden op onze website. Maak er gebruik van, en aarzel niet om ons een (digitaal) seintje te geven bij vragen of bemerkingen.”
Verhoogde basisaftrek voor digitale investeringen
“Vanaf 2026 moeten bedrijven trouwens verplicht onderling (B2B) met gestructureerde elektronische facturen werken. Veel ondernemers moeten hiervoor nog investeringen doen. Op vraag van UNIZO komt er vanaf 2025 alvast een verhoogde basisaftrek van 20% voor digitale investeringen, die enkel openstaat voor eenmanszaken en KMO’s.”