Skip to main content
Home » KMO » Het belang van een merknaam
KMO

Het belang van een merknaam

in samenwerking met
in samenwerking met

In 2017 namen Ines De Backer en haar ouders The Belgian Chocolate Factory over van twee hobbyisten. Hun allergenenvrije chocolade is op de markt onder twee merken: Magic Chocolates en Freelicious. “De merknamen registeren was geen sinecure. Gelukkig konden we bij VLAIO terecht voor advies en begeleiding rond intellectuele eigendom.”

“De oprichters hadden de naam Magic Chocolates bedacht, maar die naam was te breed om te registreren als woordmerk. We konden hem alleen registreren als beeldmerk”, klinkt het. Nu is het tijd om die registratie te verlengen en over te zetten naar Ines. “Zo’n dingen mag je niet over het hoofd zien.” Het Freelicious-traject was iets hobbeliger. “De naam bleek al in handen van een Australisch bedrijf. Hun registratie was vervallen en ze hadden nog drie maanden de tijd om die te verlengen. VLAIO raadde ons aan om die periode af te wachten en het merk daarna te registreren.”

Terugbetaling registratie

“Bij de registratie van Freelicious herinnerde VLAIO ons aan vouchers voor de registratie van intellectuele eigendom. Daarmee konden we 75% van de aanvraagkosten terugkrijgen”, legt De Backer uit. “Uiteindelijk konden we zowel het woord- als het beeldmerk registreren. We genieten de komende tien jaar dus een dubbele bescherming.” Ze benadrukt hoe belangrijk het is om je merknaam te registreren. “Je kan nog zo hard werken aan je marketing, als iemand anders je naam claimt, is het allemaal voor niets. Als ondernemer ben je met zo veel bezig dat je hier niet altijd bij stilstaat.”

Ook vragen over jouw merknaam?

Wil je meer weten over intellectuele eigendomsrechten en welke van toepassing zijn voor jouw bedrijf? Onze VLAIO-bedrijfsadviseurs helpen je graag. Contacteer ons via [email protected] of stel je vragen tijdens een online contactdag intellectuele eigendom. De online contactdagen gaan door op 17 oktober, 14 november en 12 december. Meer info op vlaio.be/events


“Dankzij de KMO-groeisubsidie kunnen we een versnelling hoger schakelen”

Zonnepanelen, een warmtepomp, airco,… Onze energiesystemen worden steeds complexer. Het KNX Energiemanagement Systeem van Vecolux koppelt alle technieken aan elkaar. Een nieuw stuk soft- en hardware moet ook alle energiestromen in een woning of gebouw perfect op elkaar afstemmen. Voor die ontwikkeling kreeg Vecolux een KMO-groeisubsidie van VLAIO.

Het KNX-protocol is de wereldwijde standaard die beschrijft hoe producten in de automatisering van gebouwen met elkaar communiceren. Steeds meer producenten werken volgens deze standaard, waardoor producten onderling aansluitbaar zijn. Het KNX-systeem van Vecolux brengt alles samen in een overzichtelijk bedieningspaneel. Via een app kunnen bewoners de temperatuur en ventilatie per kamer instellen, hun verbruik opvolgen, zien wie aanbelt,…

We kunnen versneld een nieuwe harden softwarecomponent ontwikkelen die energiestromen automatiseert.

Optimaal energieverbruik

Moeilijker te bepalen zijn de energiestromen. Hoe en wanneer zetten bewoners bijvoorbeeld de energie van hun zonnepanelen het best in? Schakelen ze apparaten in? Slaan ze energie op? Johan Vetters, zaakvoerder Vecolux: “Dankzij de  KMO-groeisubsidie kunnen we versneld een nieuwe hard- en softwarecomponent ontwikkelen die energiestromen automatiseert.” Een slim algoritme moet onder meer rekening houden met dynamische tarieven en weersvoorspellingen om een optimaal energieverbruik te bepalen. “Bij bijvoorbeeld automatische zonwering krijgt het systeem via een KNX-weerstation info over de zon, de wind en de temperatuur, waardoor energie op het juiste moment optimaal ingezet kan worden. De markt vroeg al langer om zo’n oplossing. Dankzij de steun van VLAIO kunnen we dit nu sneller realiseren”, aldus Vetters.

De KMO-groeisubsidie, ook iets voor jou?

Is jouw KMO ook klaar voor een volgende stap? Reken op de KMO-groeisubsidie van VLAIO.

Meer weten? vlaio.be/kmo-groeisubsidie

Next article