Home » War for Talent » Hoe studenten een oplossing kunnen zijn in de war for talent
War for Talent

Hoe studenten een oplossing kunnen zijn in de war for talent

Met dank aan
Met dank aan

Er heerst een strijd om nieuw talent op de arbeidsmarkt. Maar er is één groep waar nog niet voldoende naar gekeken wordt om vacatures in te vullen, en dat zijn de studenten. Ze zijn nochtans met veel, en zijn vaak de perfecte kandidaten voor openstaande knelpuntprofielen. 

Studierelevante studentenjobs
Jelle Van Impe.

“Bedrijven vissen vandaag vaak in dezelfde vijver om nieuw talent op te sporen,” zegt Jelle Van Impe, Founder van de Gentse scale-up Studaro, “maar één grote groep wordt overgeslagen, en dat zijn studenten.” Studenten die binnenkort afstuderen hebben vaak al veel relevante kennis en ervaring die aansluit op de gevraagde competenties op de arbeidsmarkt. Bovendien willen zij zelf ook graag een studentenjob vinden die past bij hun studies.

“De personen waar wij mee samenwerken hebben bepaalde kennis en skills, en zijn perfect inzetbaar in studierelevante studentenjobs binnen belangrijke knelpuntdomeinen: IT, sales, marketing, engineering, en accounting & finance bijvoorbeeld.”

Matchmaking

“Wij werken vanuit de nood van bedrijven. Zij zijn bijvoorbeeld op zoek naar goede softwareontwikkelaars of elektromechanische ingenieurs, en bezorgen ons hun vacatures.”

Na een grondige bestudering van het gewenste profiel, slaat Studaro aan het matchmaken. Daarvoor hebben ze ondertussen een database van meer dan 7000 studenten.

“Wij stellen een aantal kandidaten voor aan bedrijven. Het belangrijkste woord hier is kwaliteit, en niet kwantiteit. Onze kandidaten hebben de nodige vereisten, werken op een zelfstandige manier en hebben kennis van de arbeidsmarkt in hun domein. Achteraf nemen wij ook de administratie op ons,” legt Jelle uit.

Bij het woord ‘studentenjobs’ wordt er nog te vaak gedacht aan stagiaires, aan studenten die rekken vullen in de supermarkt, of hele nachten achter de bar staan.

Flexibel en goedkoper

Bedrijven kunnen zelf kiezen hoe ze hun vacaturenood invullen. Dit kan met een sterke studierelevante young potential. Die kan 2 à 5 dagen per week worden ingezet, afhankelijk van de nood van het bedrijf. Een extra pluspunt: studenten worden ingeschakeld aan een studententarief, waardoor de loonkost een stuk lager ligt dan bij een vaste medewerker. “Veel bedrijven springen flexibel om met de invulling van hun openstaande vacatures. Zo zetten sommigen bijvoorbeeld twee studenten in in plaats van één, die elk drie dagen per week werken. Zo bekom je een totale invulling, en zelfs meer,” vult Jelle aan.  

Met het Young Graduate-programma gaat de scale-up ook in op de vraag van studenten die op zoek zijn naar een vaste baan wanneer ze afgestudeerd zijn. “Wij stellen deze kandidaten voor aan bedrijven. Zij kunnen eventueel eerst ingeschakeld worden als student, vooraleer ze hun studies afronden, en nadien als vaste medewerker.” Internationale studenten – die hun master, bachelor of doctoraat in België behalen, en na hun studies graag in België blijven wonen en werken – zijn ook welkom.

Studenten zijn geen stagiaires

Bij het woord ‘studentenjobs’ wordt er nog vaak gedacht aan stagiaires, aan studenten die rekken vullen in de supermarkt, of hele nachten achter de bar staan. “Daar is er een grote mindshift nodig. Studenten die in hun laatste jaar van hun bachelor of master zitten, kúnnen en kénnen vandaag veel. We zien dat hun maximale inlooptijd om effectief mee te draaien als volwaardige medewerker 14 dagen bedraagt.” 92% van hen groeit uiteindelijk door naar een vaste job in het bedrijf waar ze als student werden aangenomen. Zo wordt een flexibele oplossing een langetermijnoplossing.  

“Ik ben ervan overtuigd dat specifieke software de huidige war for talent niet kan oplossen. Je hebt handen en hoofden nodig, en die hebben wij gevonden.”

Next article